Badkamer onderhoud - Tips en Tricks

Badkamer schoonmaken? Dat doet u zo:

Uw badkamer onderhouden is erg belangrijk. De badkamer is namelijk een vochtige "natte" ruimte waar vuil en schimmels zich makkelijk kunnen hechten. Naast het dagelijkse onderhoud van de badkamer, is het ook belangrijk dat u deze regelmatig een grondige reinigingsbeurt geeft. Op sommige plekken ontstaat kalk, hechten schimmels zich of blijft vuil hangen. Denk bijvoorbeeld aan de ventilatie filters schoonmaken of de voegen in de badkamer poetsen. Van Doesburg Badkamers heeft een aantal praktische tips en tricks waardoor de schoonmaak van de badkamer betrekkelijk eenvoudig wordt!

Badkamer tegels:

De tegels in de badkamer komen het meest in aanraking met vuil en vocht. De wandtegels en vloertegels in de badkamer schoonmaken is eenvoudig, maar vraagt wel wat aandacht. Ieder soort tegel vergt namelijk een ander soort onderhoud. Het onderhoud van natuursteen tegels en marmer tegels is bijvoorbeeld een stuk intensiever en lastiger dan het onderhoud van keramische tegels.

Niet alleen het materiaal, maar ook de kleur is van belang voor de manier waarop je de tegels schoonmaakt. Op donkere tegels is kalkaanslag beter te zien, terwijl op lichte tegels vuil beter zichtbaar is. Wanneer u vuil op witte tegels in de badkamer wilt schoonmaken gebruik je een simpele microvezel doek of mop. Heb je kalk op de donkere tegels? Kalk op matte of zwarte tegels in de badkamer kun je het beste schoonmaken met schoonmaakazijn. 

Douchecabine of bad:

De douchecabine kunt u reinigen door de douche te drogen na iedere douchebeurt en wekelijks schoon te maken met een mild schoonmaakmiddel. Gebruik hiervoor een glasspray of meng azijn en water in een lege plantenspuit en spuit dit op de glazen wand. Laat het even intrekken en veeg het schoon met een droge doek. De badkuip reinigen doet u eenvoudig met een sopje met schoonmaakazijn. Laat dit sopje tien tot twintig minuten inwerken in de badkuip. Spuit het vervolgens schoon met water en veeg het daarna af met een microvezel doek. Zorg verder voor een goede ventilatie zodat er geen schimmels kunnen ontstaan op het plafond.

Badkamer voegen:

Het is belangrijk om de voegen in de badkamer regelmatig te reinigen omdat schimmels zich kunnen ophopen en voegen hierdoor verkleuren. De schimmel verwijderen en badkamervoegen schoonmaken doe je eenvoudig met schoonmaakazijn of toiletreiniger en een tandenborstel. Breng een scheutje schoonmaakazijn of toiletreiniger aan op de voegen en schrob deze met een oude tandenborstel. Na het schoonmaken van de badkamervoegen glanzen deze gegarandeerd weer als nieuw!

Toilet of bidet:

Er is een groot verschil tussen het toilet schoonmaken en het toilet hygiënisch reinigen. Zo is het belangrijk om na een toiletbeurt het toilet schoon te maken met een toiletborstel. Hierdoor ziet het toilet er frisser uit. Maar de toiletpot reinigen is nog essentiëler. Dit kunt u doen door toiletreiniger onder de rand te spuiten. Ondertussen kunt u de wc bril schoonmaken en de toiletpot reinigen met allesreiniger. Spuit ook een beetje allesreiniger op de bril, spoelknop, de achterkant en onderkant van het toilet. Neem het toilet af met een vaatdoek en poets het na met de toiletborstel. Tegenwoordig kunt u ook kiezen voor een toilet zonder spoelrand: dit is hygiënisch en scheelt in onderhoud.

Wastafel:

Hoe u het beste uw wastafel kunt schoonmaken is afhankelijk van het materiaal van de wasbak. Een RVS wasbak schoonmaken doe je eenvoudig met een spons en wat afwasmiddel. Daarnaast kunt u de roestvrijstalen wasbak grondig schoonmaken door het 1 x per maand te behandelen met bijvoorbeeld Staalfix, Cif cream of Starpolish. Een porseleinen wasbak schoonmaken doet u met een zachte spons- en afwasmiddel. Daarnaast kunt u azijn gebruiken om kalkaanslag te verwijderen. Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen en schurende voorwerpen wanneer u uw keramische wasbak gaat schoonmaken. Wilt u een composiet of granieten wasbak schoonmaken? Gebruik dan een sopje met zacht schoonmaakmiddel of soda.